Retigo s.r.o.

ZŠ Valašská Bystřice

Místo realizace: Valašská Bystřice 360, 756 27 Valašská Bystřice
Rok realizace: 2025
Země: Česká republika
Typ provozu: Školní kuchyně
WWW realizace: ZŠ Valašská Bystřice

Školní jídelna při ZŠ Valašská Bystřice připravujeme denně kolem 400 obědů. Kromě žáků a zaměstnanců devítileté základní školy vaří také pro mateřskou školu a cizí strávníky z řad seniorů či místních firem. Dětem ve školce navíc chystá i dopolední a odpolední svačinky. 

 

Kolik druhů obědů vaříte a co patří mezi nejoblíbenější jídla?

V pondělí a v pátek vaříme jeden druh obědů, ostatní dny dva druhy. Nejoblíbenější jsou omáčky, špagety, lasagne, sladká jídla. To máme hned dvě fronty. Jednu na jídlo, druhou na přídavky. 

Kdo sestavuje jídelníček?

Celý kuchařský kolektiv. Já, jako vedoucí, ho poté doladím.

Na co všechno používáte konvektomaty Retigo?

Na rýži a masa především. Obecně na vše, co by se jinak připravovalo v troubě. Dále ze sladkého třeba na buchty, kynuté knedlíky. 

Jaké programy využíváte nejvíce?

Využíváme některé přednastavené, třeba na rýži, a některé si naopak upravujeme podle potřeby. Jde hlavně o pečení, vaření v páře, ale i na přihřívání a regeneraci pokrmů. Dnes ráno jsme v konvektomatu uvařili rýži. Teď chystáme kuřecí prsa po toskánsku.

Jak jste s ním spokojeni?

Určitě ano. Kuchařky se ho rychle naučily obsluhovat. Je to velice intuitivní. Programy a vše, co potřebují, si našly samy. Jsou spokojené. Je to taky pohodlné. Nemusí se ohýbat k troubám, jako se to dělalo kdysi. Využíváme i zavážecí vozík a je to úleva. 

Jakou vlastnost nebo funkci oceňujete nejvíce?

Usnadnění fyzické práce. Je to rychlé a přesné. Paní kuchařka si to může naplánovat, aby při vydávání obědů, které máme nastavené podle rozvrhu, měla postupně připravena čerstvá jídla, jež nebudou například vysušená. Jednoduše si odběhne, konvektomat zapne, a dál se nemusí starat. 

Doporučila byste konvektomat do dalších školních jídelen?

Určitě ano. Ten nejnovější, co máme, už je třetí. A vždy jsme chtěly Retigo. Jednak je bezproblémový, a když už se nějaký problém vyskytne, máme okamžitě servis po ruce. I kuchař přijde poradit, když potřebujeme. 

 

Jana Růčková

Vedoucí školní jídelny