Tým kuchařek ve školní jídelně při Základní škole Mikoláše Alše ve Zlíně vaří kolem 530 obědů denně. Na obědy dochází žáci i zaměstnanci školy. Některé děti zde chodí i na dopolední svačinky. V nově zrekonstruované kuchyni využívají mj. 3 konvektomaty Blue Vision, které plně nahradily elektrické trouby.
Kdo sestavuje jídelníček?
Sestavuji ho já a paní ředitelka ho schvaluje.
Kolik druhů obědu vaříte?
Dvakrát týdně vaříme dva druhy, a v rámci toho se snažíme zařadit bezmasá a zdravá jídla, na která děti zatím nejsou moc zvyklé. Jinak vaříme jeden oběd.
Co tedy patří mezi nejoblíbenější jídla?
Rajská omáčka s masovými koulemi a těstoviny, svíčková, řízky, špagety s mletým masem, sekaná, kuře na paprice. Jde o takovou tu českou klasiku.
Na co všechno používáte konvektomaty Retigo?
Vaříme v nich knedlíky jak kynuté, tak bramborové. Pečeme v nich masa, buchty. Vaříme rýži a vajíčka. Využíváme je vlastně na všechno, klasické elektrické trouby už nemáme.
Využíváte i další programy kromě pečení a vaření v páře?
Ano, grilování. Grilujeme lososa například. Teď jsme dělali i 140 kg opékaných brambor. Opékaly jsme je po třetinách, paní kuchařce to i s vychystáváním zabere celé dopoledne. Když třeba v konvektomatu děláme sladké kynuté knedlíky, vycházíme z 35 kg mouky. Časově je to také náročné, než všechno připravíme, začínáme třeba o půl paté. Ale pak nastavíme konvektomat a už se o nic nemusíme starat. Není to jako dříve, když se knedlíky připravovaly v kotli a musely se otáčet, vytahovat a propichovat. A s výsledkem jsme maximálně spokojeni. Knedlíky jsou krásné.
Jakou funkci nebo vlastnost oceňujete nejvíce?
Jde o to ulehčení. Pokrm připravíte, vložíte do konvektomatu, nastavíte si program a čas a nemusíte se starat. Ať už jsou to zmiňované knedlíky, nebo třeba i rýže.
Upravujete si programy podle sebe?
Některé využíváme přednastavené, třeba na grilování lososa. Ale ve většině případů si je hodně přizpůsobujeme, jak jsme si na to postupně přišly.
Doporučila byste Retigo do dalších školních kuchyní?
Určitě doporučila. Jsme s nimi spokojení. Na to, že tady jedou na maximum každý den, se nekazí.
Věra Kordulová,
vedoucí kuchařka