Kuchnia Vikinga, původně malý rodinný projekt zakladatele Łukasze Dawidziuka zaměřený na zdravé krabičkové stravování v Bělostoku, dnes patří mezi nejvýznamnější cateringové společnosti v Polsku. Provozuje několik moderních výrobních hal s téměř 1 500 zaměstnanci, disponuje flotilou více než 200 vlastních nákladních vozů a každý den rozváží krabičkovou stravu do všech koutů země k desetitisícům spokojených zákazníků.
Od začátku při tom klade důraz na kvalitu surovin, nutričně vyvážená jídla a inovativní přístup k dietnímu stravování. Kromě rychlého růstu a vysoké kvality služeb se může pochlubit i prestižním partnerstvím – je oficiálním sponzorem polské fotbalové reprezentace.
Ve 3 výrobních provozech využívá mj. 28 konvektomatů Retigo, které pomáhají připravit více než 258 tisíc porcí denně. „Zhruba 55 % práce odvádějí konvektomaty Retigo. Bez těchto konvektomatů si práci nedokáži představit,“ uvedl Vasyl Kimeichuk, zástupce vedoucího směny v kuchyni Hurtowa 2.
Zaměřujete se na zdravé krabičkové stravování. Kolik druhů diet nabízíte a kolik krabiček denně vyprodukujete?
Vyrábíme celkem 14 diet. Nejoblíbenější je dieta standard, dieta active a dieta soft. Vyrábíme asi 55 tisíc sad, a jestliže budeme předpokládat, že v jedné sadě je v průměru 4,7 krabiček, tedy strava na celý den, je to okolo 258 tisíc jídel denně.
Máte sofistikovanou automatizovanou výrobu, jak ji doplňují konvektomaty Retigo?
V konvektomatech pečeme různé druhy zapékaných pokrmů, koláčů, různé druhy lasagní. Dále v nich připravujeme také pečenou zeleninu, napařujeme mražené potraviny, mraženou zeleninu a vejce. Asi 55 % práce odvádějí konvektomaty Retigo. V nich také připravujeme různé druhy masa, ryb, ovoce, zeleniny a koláčů.
Jak jste s konvektomaty spokojen? Jaký přínos znamenají pro tak velkou produkci?
Bez konvektomatů Retigo, které používáme ve výrobě, bychom prostě nebyli schopni dodávat všechny diety, které od nás zákazníkům každý den odcházejí. Bez těchto konvektomatů si práci nedokáži představit.
Jakou funkci nebo vlastnost oceňujete nejvíce?
Na základě našich zkušeností jsme si do konvektomatů sami nastavili vlastní programy, což nám vyhovuje. Můžeme si je libovolně přizpůsobit našim potřebám. Nejčastěji využíváme různé druhy programů pečení. Máme vlastní programy na pečení rohlíků, palačinek, dortů, vajec.
Doporučil byste Retigo konvektomaty do dalších podobných provozů?
Ano, v Kuchnia Vikinga máme celkem 28 konvektomatů Retigo umístěných ve 3 kuchyňských provozech v Handlowe 5, Hurtowe 2 a v Lechu. Máme i konvektomaty od jiných výrobců, ale stále jdeme cestou Retigo, která tvoří 95 % tohoto vybavení. Jsme s nimi spokojeni.
Proč jste si vybrali právě konvektomaty Retigo?
Protože se s nimi nejintuitivněji pracuje a nejsnadněji se obsluhují. Přijde nový kuchař a z obrázků hned ví, co má dělat.
Vasyl Kimeichuk, zástupce vedoucího směny v kuchyni Hurtowa 2