Retigo s.r.o.

Chata Mír

Místo realizace: Dolní Bečva 318
Rok realizace: 2025
Země: Česká republika
Typ provozu: Restaurace
WWW realizace: Chata Mír

Chata Mír se nachází v malebném prostředí valašských Beskyd, v obci Dolní Bečva. Nabízí poctivou kuchyni založenou na kvalitních surovinách a domácí přípravě – od vlastních housek na burgery až po tradiční kynuté borůvkové knedlíky. V kuchyni se dbá na jednoduchost, čistotu a maximální využití moderních technologií, přičemž klíčovým pomocníkem je zde už od roku 2020 konvektomat Retigo.

Jaký význam má konvektomat Retigo ve vaší kuchyni?
Konvektomat je naprostý základ našeho provozu. Využíváme ho od rána do večera – na vaření, pečení, přípravu snídaní i noční pomalé pečení. Celý náš jídelní lístek je postavený na páře, protože chceme vařit jednoduše, čistě a efektivně.

Jaké konkrétní funkce využíváte nejčastěji?

Hodně využíváme nízkoteplotní pečení přes noc. Přes den pak pára na: kynuté knedlíky, vlastní burger bulky, regeneraci hotových jídel (např. výpečky, řízky), snídaně – volská oka, míchaná vejce, párky, sous-vide přípravu a následné grilování žeber a steaků.

Využíváme i vlastní programy, které si nastavujeme podle potřeby.

Co oceňujete na ovládání konvektomatu?

Je intuitivní, rychle pochopitelné a spolehlivé.
Ovládání displeje funguje perfektně - i při práci s mastnýma nebo špinavýma rukama. Hodně oceňujeme i možnost detailního nastavení páry a teplot.

Využíváte konvektomat i na kynutí těsta?

Ano, dokonce pravidelně. Těsto na knedlíky nebo bulky necháváme kynout přímo v konvektomatu, protože si nastavíme stabilní teplotu a máme jistotu výsledku – žádné výkyvy jako při kynutí na stole, kde má vliv počasí, tlak i kvalita droždí.

Jaké máte zkušenosti se servisem?

Výborné. Jsme z Rožnova, takže technik je u nás rychle – když jsme měnili žárovku, byl hotový do 10 minut i s kávou. Ale jinak si většinu údržby (např. filtry) děláme sami a problémy nemáme.

Vzpomínáte si na první jídlo, které jste v konvektomatu připravili?

Vajíčka pro mamku (smích). Byla u nás na návštěvě, a tak jsme zkoušeli, co všechno umí. Nadchlo nás to – od té doby víme, že jsme investovali správně.

Když se řekne Retigo – co vás napadne jako první?

Profesionalita. Retigo máme spojené nejen s kvalitou samotného zařízení, ale i s přístupem lidí – technik je vždy k dispozici, kuchařská podpora funguje skvěle, a když něco potřebujeme, víme, na koho se obrátit.
Zkrátka – profesionální přístup ve všech směrech, dodává majitel provozu a šéfkuchař v jedné osobě.

Lukáš Bernáth
Majitel a šéfkuchař