Z rodinné kuchyně v polském Bělostoku až na vrchol cateringového trhu
Kuchnia Vikinga, původně malý rodinný projekt zakladatele Łukasze Dawidziuka zaměřený na zdravé krabičkové stravování v Bělostoku, dnes patří mezi nejvýznamnější cateringové společnosti v Polsku. Provozuje několik moderních výrobních hal s téměř 1 500 zaměstnanci, disponuje flotilou více než 200 vlastních nákladních vozů a každý den rozváží krabičkovou stravu do všech koutů země k desetitisícům spokojených zákazníků. A k tomuto výsledku jim dopomáhá také 28 konvektomatů Retigo.
Od začátku při tom klade důraz na kvalitu surovin, nutričně vyvážená jídla a inovativní přístup k dietnímu stravování. Kromě rychlého růstu a vysoké kvality služeb se může pochlubit i prestižním partnerstvím – je oficiálním sponzorem polské fotbalové reprezentace. Zajímá se také o společenskou odpovědnost, a proto se jako vůbec první ujímá ambiciózního úkolu strategicky podporovat polský dětský a mládežnický fotbal. Ve zdravém stravování firma vidí přirozenou synergii mezi sportem a výchovou, a jejím cílem je podpora správných stravovacích návyků. Více o historii a filozofii Kuchnia Vikinga zde.
Ve 3 výrobních provozech využívá mj. 28 konvektomatů Retigo, které pomáhají připravit více než 258 tisíc porcí denně. „Zhruba 55 % práce odvádějí konvektomaty Retigo. Bez těchto konvektomatů si práci nedokáži představit,“ uvedl Vasyl Kimeichuk, zástupce vedoucího směny v kuchyni Hurtowa 2.
Zaměřujete se na zdravé krabičkové stravování. Kolik druhů diet nabízíte? A které jsou nejpopulárnější?
Vyrábíme celkem 14 diet. Nejoblíbenější je dieta standard, dieta active a dieta soft.
Vy sám se podílíte na skladbě jídelníčků?
Já osobně ne. V naší firmě existuje oddělení, které má na starosti testovací kuchyni a vytváří recepty pro všechny diety, do nichž vybírá ty nejlepší ingredience. Ty se pak připraví v rámci testovací kuchyně a poté jsou zpracovány ve výrobě.
Kolik kuchařů máte pod sebou?
Ve výrobní hale Handlowa 5 pracuje asi 150 kuchařů a ve výrobní hale Hurtowa 2 asi 60 kuchařů. Spolu s dalšími je to dohromady asi 270 kuchařů.
V jakém provozu pracujete?
Pracujeme nepřetržitě 24 hodin denně, 7 dní v týdnu ve 3 směnách.
Byli jsme se podívat i v logistické části, kde jsme se dozvěděli, že denně vyprodukujete asi 50 tisíc tašek se stravou na celý den. Kolik je to krabiček?
Vyrábíme asi 55 tisíc sad, a jestliže budeme předpokládat, že v jedné sadě je v průměru 4,7 krabiček, tedy strava na celý den, je to okolo 258 tisíc jídel denně.
Máte sofistikovanou automatizovanou výrobu, jak ji doplňují konvektomaty Retigo?
V konvektomatech pečeme různé druhy zapékaných pokrmů, koláčů, různé druhy lasagní. Dále v nich připravujeme také pečenou zeleninu, napařujeme mražené potraviny, mraženou zeleninu a vejce. Asi 55 % práce odvádějí konvektomaty Retigo. V nich také připravujeme různé druhy masa, ryb, ovoce, zeleniny a koláčů.
Dá se tedy říci, že konvektomaty Retigo u vás pracují nonstop.
Ano, máme jeden den v týdnu, který je trochu klidnější, kdy probíhá generální čištění, kontrola a servis. Mimo to je využíváme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
Jak jste s konvektomaty spokojen? Jaký přínos znamenají pro tak velkou produkci?
Bez konvektomatů Retigo, které používáme ve výrobě, bychom prostě nebyli schopni dodávat všechny diety, které od nás zákazníkům každý den odcházejí. Bez těchto konvektomatů si práci nedokáži představit.
Jakou funkci nebo vlastnost oceňujete nejvíce?
Na základě našich zkušeností jsme si do konvektomatů sami nastavili vlastní programy, což nám vyhovuje. Můžeme si je libovolně přizpůsobit našim potřebám. Nejčastěji využíváme různé druhy programů pečení. Máme vlastní programy na pečení rohlíků, palačinek, dortů, vajec.
Doporučil byste Retigo konvektomaty do dalších podobných provozů?
Ano, v Kuchnia Vikinga máme celkem 28 konvektomatů Retigo umístěných ve 3 kuchyňských provozech v Handlowe 5, Hurtowe 2 a v Lechu. Máme i konvektomaty od jiných výrobců, ale stále jdeme cestou Retigo, která tvoří 95 % tohoto vybavení. Jsme s nimi spokojeni.
Proč jste si vybrali právě konvektomaty Retigo?
Protože se s nimi nejintuitivněji pracuje a nejsnadněji se obsluhují. Přijde nový kuchař a z obrázků hned ví, co má dělat.
Jaké máte plány do budoucna?
Chceme propojit veškerou výrobu do jedné výrobní haly, aby se jednotlivé diety nevyráběly odděleně. Veškerá zařízení budou sjednocená a umístěná do jedné haly. To jsou takové nejbližší plány, které chceme realizovat.
To je velice ambiciózní krok, kdy se uskuteční?
Samostatně stavíme novou velkou halu a na konci roku se tam, doufáme, přestěhujeme. Nyní čekáme na dokončení výroby. Ve stávajících halách bude velká balírna.
Děkuji za rozhovor.