Retigo s.r.o.

Ve škole vaření Fine Food Academy spoléhají na Retigo

V roce 2026 oslaví škola vaření Fine Food Academy již desetileté výročí. Původní myšlenku zaměření na čistě laickou veřejnost zakladatel, majitel a šéfkuchař Honza Krob postupně rozvinul v promyšlený koncept kurzů pro profesionální kuchaře. V současné době pořádá kurzy jak pro kuchaře amatéry, tak ty, kteří se tím živí. S růstem nároků na zdokonalení školící kuchyně došlo v loňském roce k velké rekonstrukci a jejímu vybavení novými profesionálními technologiemi vč. několika konvektomatů Retigo. „Jsou spolehlivé. To je pro mě klíčové. Nenechají nás ve štychu,“ vyzdvihuje Honza Krob.


Jaký je koncept či filozofie vašeho projektu?

Chceme lidem nabídnout kurzy vaření v příjemném prostředí a s moderními technologiemi.

Jak jste na tento nápad přišel?

Původně jsem se vyučil v oboru kuchař/číšník. Když jsem od oboru odskočil a studoval jsem letištní management v Praze, bavilo mě chodit na kurzy a vzdělávat se. Když jsem se pak vrátil do Českých Budějovic, kam jsem se po vysoké vrátit chtěl, bylo pro mě primární najít něco buď v letištním oboru, což v té době bylo komplikované, protože tady letiště nebylo, anebo v gastru. Nechtěl jsem ale vyloženě vlastnit restauraci, nebavila mě ta administrativa kolem. Navázal jsem tedy spolupráci s jednou značkou, kdy jsme dělali kurzy vaření a já jsem jezdil školit lidi domů, když si ten přístroj koupili. To mě přivedlo na myšlenku založit školu vaření. Hledali jsme vhodný prostor, a nakonec jsme použili prostory našeho domu, kde jsme přistavěli část pro Fine Food Academy.

V jakém roce jste to vybudovali?

V roce 2016. Budeme mít za rok už desetileté výročí.

Jak to oslavíte?

Asi uděláme na zahradě nějaký mejdan s našimi lektory, partnery, klienty a oslavíme to jak jinak než dobrým jídlem.

Kdo je vaše cílová skupina? Jsou to amatérští kuchaři, laici, nebo profesionálové, kteří se tady mohou zdokonalit?

Na začátku to bylo zaměřené vyloženě na laickou veřejnost, ale postupem času se to mění. Začínají k nám chodit profíci víc a víc. To byl i jeden z důvodů, proč jsme zrekonstruovali a zprofesionalizovali studio. Předtím tu byla, řekněme, více domácí kuchyně, aby se tu lidé cítili dobře, ale protože nás stále více navštěvují profesionální kuchaři, byl tady jistý tlak na nové profesionální technologie, například i konvektomaty. 

Jsou tedy stále vaše kurzy určené i pro laiky?

Prakticky všechny veřejně vypsané kurzy jsou určeny pro laiky. Ale my teď děláme i školení přímo pro restaurace a kuchaře. 

Po jakých kurzech je největší poptávka? 

Jednoznačně maso. A zároveň dneska hodně frčí asie.

Jaké lektory na kurzy zvete?

Vaříme s Honzou Horkým, s dlouholetým kapitánem české kuchařské reprezentace, Zdeňkem Křížkem, dále s Honzou Punčochářem, Emanuelem Ridim, s Pepou Maršálkem pečeme sladké. Máme tu zároveň i spoustu kuchařů z regionu – Martina Košťála nebo třeba našeho Filipa, který je u nás od dob, co se učil na kuchaře.

Vidím tu různé kuchyňské přístroje, roboty. Když třeba děláte kurz zaměřený na pastu, děláte si všechno sami?

Ano, od těsta až po finální produkt, přičemž se vaří ve dvojici. Každý z účastníků si uvaří celý pokrm od A po Z a pak si ho sní. Není to tak, že by se jen díval. Každý si to vyzkouší vlastníma rukama. A za odměnu si to na konci sní.

Jak dlouho tady máte konvektomaty Retigo?

Od rekonstrukce, takže asi rok. 

Jak jste s nimi spokojený?

Velice. Provozů máme více než jen školu vaření, a tam jsme Retigo už používali. Na základě zkušeností jsme znovu sáhli po této značce.

Jakou vlastnost nebo funkci oceňujete nejvíce?

Spolehlivost. To je pro mě klíčové. Funguje, jak má. Nenechá nás ve štychu. 

Využíváte přednastavené programy nebo si je nastavujete sami?

Jak kde. V našem restauračním provozu, v Kantýně, využíváme i přednastavené. Máme tam i další příslušenství jako je smoker, hodně často udíme, vaříme sous-vide přes noc a tak dále. Ale tady na kurzech si nastavujeme vlastní. 

Doporučil byste Retigo do dalších provozů, ať už tedy do restaurace nebo pro účely školy vaření?

Stoprocentně. Tím, že ho sám hojně využívám, doporučuji ho svým známým. Jak jsem říkal, využíváme i smoker, máme také holdomat či cukrářskou pec DeliMaster. Máme velikosti od malých až po velké a do zrekonstruovaného školícího prostoru jsme si nechali dodat černé.