Retigo s.r.o.

ÚTRATY ZA OBĚDY PRUDCE ROSTOU, V RESTAURACÍCH ALE JÍME MÉNĚ ČASTO

Za jídlo v restauraci zaplatí Češi mnohem více peněz než před koronavirovou krizí. Průměrná útrata za oběd v restauracích byla v červnu 134 korun a 40 haléřů. To je o 4 koruny a 50 haléřů více, než letos v únoru, v porovnání s loňským červnem pak jde o nárůst o plných 10 procent.


Zatímco ale útraty rostou, počty návštěv se v restauracích ještě nedostaly na úroveň před krizí. V červnu se do nich šlo naobědvat téměř o 18 procent méně lidí, než před rokem. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 200 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred.

Důvodem růstu útrat jsou nyní především vyšší ceny jídel, kdy restaurace do svých cen promítají rostoucí ceny surovin. Výrazně v posledních týdnech podle ČSÚ zdražují například zelenina a ovoce, mouka, cukr a maso.

Část restaurací se pak vyššími cenami může snažit dohnat předchozí ztráty. „Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ říká šéf marketingu a inovací Edenredu Jakub Ryba.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: gastroahotel.cz