Rozhovor s Dawidem Dominem: Kulinářský expert RM Gastro o své vášni pro vaření a práci s kuchaři
Dawid Domin je živým důkazem toho, že vášeň pro gastronomii může vést k úspěšné kariéře. Jeho zkušenosti a nadšení pro práci pomáhají nejen profesionálním kuchařům, ale i těm, kteří se s moderními technologiemi teprve seznamují.
Fotogalerie
Dawid je výjimečný šéfkuchař pracující pro polskou společnost RM Gastro Polsko již více než 10 let. Společnost se zabývá distribucí a prodejem vybavení do gastronomie. Dawid o sobě sám říká, že vaření miluje a své zkušenosti chce předávat dále. To se mu také skvěle daří. Kulinářské umění zprostředkovává klientům prostřednictvím školení, živého vaření i spolupráce s kuchaři po celém Polsku a České republice. Jak začala jeho cesta k vaření a co ho v práci nejvíce baví? Přečtěte si unikátní rozhovor a dozvíte se více!
Jak ses dostal ke kuchařskému řemeslu a vůbec ke kuchařině?
Vaření mě bavilo už od dětství, už tehdy jsem hodně zkoušel a musel jsem si v kuchyni vystačit sám. Jakmile se mi podařilo připravit první chutné jídlo, věděl jsem, že chci zasvětit svůj život gastronomii. Prostě jsem cítil, že je to ono. Odpověď na otázku, čemu se chci později věnovat, přišla sama.
Studoval jsi školu zaměřenou na gastronomii?
Ano, vařil jsem ve škole i na kuchařských soutěžích. Od ministerstva jsem získal titul polského šampiona, což mě na trhu značně odlišuje. Zákazníkům na školení nechodí radit prodejce ani servisní technik, ale kuchař, který se v gastronomii skutečně vyzná.
Jak vypadá obvyklé kuchařské školení?
Mnohdy klient očekává, že přijede prodejce a bude jim pouze předávat obecné informace. Místo toho ale přijedu já nebo jiný náš kuchař a propojíme teorii s praxí, zapojíme také účastníky. Učíme, jak se zařízením, třeba s konvektomaty, pracovat, jak správně využívat funkce a nastavení na maximum. Je to takové „live cooking“ přímo u zákazníka v kuchyni. Na konci školení pak dostanou certifikát, vyfotíme se a máme rovnou i referenci z provozu. Když je zařízení prezentováno z kulinářského pohledu, tak to prostě funguje.
Na svých sociálních sítích kromě fotek ze školení ukazuješ v hojné míře také české konvektomaty Retigo. Jak začala tvoje spolupráce právě s touto firmou?
Poprvé jsem se s ní setkal už na učilišti. Účastnil jsem se kuchařských soutěží, kde RM Gastro tehdy vybavovalo soutěžní stánky. No a tam jsem měl možnost pracovat s konvektomaty Retigo. Myslím, že i díky nim jsem získal různá ocenění, a tak se mi značka postupně vryla pod kůži. A když jsem začal pracovat v RM Gastro, tak to bylo jasné. Dnes s těmito konvektomaty pracuji profesionálně, protože splňují nejen má očekávání, ale i očekávání zákazníků. Kvalita je znát a výsledky vaření jsou dokonalé, vůbec se za ně nemusím stydět.
Jaká byla tvá cesta do RM Gastro?
Nasměrovaly mě hodně už zmiňované kuchařské soutěže, kde RM Gastro působilo. Pak jsem navázal kontakt s Tomaszem Nowakem a postupně se moje spolupráce s firmou rozvíjela. Zkušenosti jsem sbíral léta a dnes mohu říct, že mě tahle cesta nesmírně baví. Pracuji zde již přes deset let, je to moje vášeň a je to fakt cool. Mým cílem je pomáhat zákazníkům, aby se nebáli nových technologií a dokázali je naplno využít.
Máš nějakou zajímavou historku ze školení?
Jednou jsem školil kuchařky ve školce, kde vyměnili stará kamna na uhlí za moderní konvektomaty Retigo. Dámy byly po návratu z dovolené v šoku a nevěděly, co dělat. Kroutily hlavou, dokonce plakaly. Po školení se ale vše změnilo – konvektomaty si nemohou vynachválit a k původnímu způsobu vaření by se nechtěly vůbec vrátit.
Co pro tebe bylo v této práci největší výzvou?
Největší výzvou je zajistit, aby byl zákazník pokaždé spokojený. Často říkám, že vybavení v kuchyni je jako Mercedes na parkovišti – musí být kvalitní a spolehlivé. To je jedna věc a dále kladu velký důraz na poprodejní podporu a ujišťuji se, že zákazníci mají vždy k dispozici pomoc a rady. Mohou se na mne kdykoliv obrátit.
Ve které oblasti Polska tě mohou lidé potkat?
Hlavně na jihu, v blízkosti Česka. Dalo by se říci, že od německých hranic až po Ukrajinu, to je celý jih Polska. V případě potřeby ale jezdím i do jiných regionů.
Kolik kuchařů pracuje v RM Gastro?
Aktuálně tři. Zajímavostí je, že prvních pět let jsem jezdil po celém Polsku sám, což byla obrovská zkušenost.
Jak trávíš svůj volný čas?
Po školení rád objevuji nová místa v okolí, protože se často ocitám v historických nebo turistických lokalitách. Takže po 16. hodině se považuji za turistu. (smích) Mám rád turistiku a poznávání nových míst.
Když jsi doma, vaříš raději ty, nebo máš radši, když ti někdo uvaří?
Rád vařím, ale také si rád zajdu do restaurace a nechám se obsloužit. Je skvělé učit se od jiných kuchařů a získávat inspiraci. Mám už asi i profesní deformaci, (směje se) když sedím u stolu v restauraci a najednou slyším zvuk konvektomatu Retigo. Hned říkám číšníkům, že ho určitě v kuchyni mají.
Máš oblíbené jídlo, které rád připravuješ?
Mám rád všechno, co je čerstvé a kvalitní. Konvektomat je srdcem kuchyně, a proto ho vždy využívám naplno.
Vytváříš si vlastní recepty nebo se držíš osvědčených?
Rád improvizuji. Když vidím v obchodě zajímavý produkt, hned přemýšlím, jak bych ho mohl využít a zkombinovat.
Co si myslíš o Česku?
Česká republika je skvělá. Retigo je česká značka a jsem rád, že konvektomat, který používáme, je vyráběn tak blízko. Je vidět, že se Češi zaměřují na kvalitu a inovace. To potvrzuje i fakt, že od vás nakupují také Asiaté, Číňané. A ti mají spoustu svých zařízení, ale ty nejlepší hledají jinde.
Jak Poláci vnímají české konvektomaty?
Lidé jsou překvapeni, že v Česku lidé dokážou vyrobit tak sofistikované zařízení. Často se to přirovnává k automobilovému průmyslu, který je u vás velmi vyspělý.
Odkud vlastně pocházíš?
Z Piekary Śląskie u Katovic. Ale vzhledem k tomu, jak moc cestuji, říkám, že bydlím v autě. (směje se)