Retigo s.r.o.

Makový koláč

Mák obsahuje spoustu minerálních látek a je bohatým zdrojem vápníku. Někdo ho nesnáší a jiný miluje. Zkuste ho však přidat do koláče s tvarohem. Uvidíte, že si pochutnáte.


SUROVINY:

Těsto

Hladká mouka + na vál 250 g

Studené máslo 150 g

špetka soli

Vejce 1 ks

Cukr moučka 60 g

Citrónová kůra 12 g

Náplň

Tvaroh plnotučný 500 g

Mák mletý 30 g

Vejce 3 ks

Cukr krupice 60 g

Vanilkový lusk (semínka) 1 g

Šťáva z jednoho citrónu 8 g

 

POSTUP:

  1. Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu a těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy.
  2. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem).
  3. Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky. Mezitím si nastavte konvektomat (info a postup zde) a těsto v prvním kroku předpečte.
  4. Poté vyjměte z konvektomatu a smíchané ingredience na náplň nalijte na korpus a pečte na druhý krok programu dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.

Dobrou chuť!