Retigo s.r.o.

Malá pekárna

Místo realizace: Karlická 662, 252 29 Lety-Dobřichovice
Rok realizace: 2025
Země: Česká republika
Typ provozu: Cukrárna
WWW realizace: Malá pekárna

Malá pekárna v Letech u Dobřichovic je cukrárna Nadi Pohlreichové a cukrářky Denisy Hořákové Neprašové, otevřená na jaře 2021. Nabízí vlastní zákusky, buchty a dorty na míru. Proslavila se bezlepkovým makovcem podle rodinného receptu a klasikami jako větrníky, věnečky či „honzovky“. Na sladké sem jezdí stálí zákazníci z okolí i hosté z celé republiky.

 

Co je gró Malé pekárny?

Gró naší cukrárny je bezlepkový makový koláč, který děláme podle rodinného receptu druhé majitelky paní Nadi Pohlreichové. Na tom jsme založily celou pekárnu. Obecně se jedná o kynuté těsto, z něho děláme spoustu různých výrobků. 

Po čem je největší poptávka?

Určitě je to dvojctihodný koláč. Děláme různé náplně uvnitř i na povrchu, lidé si na to zvykli. Nyní jsme na čísle 3 000 kusů za měsíc. Když jich dříve bývalo hodně, tak to bylo kolem 1 200. 

Jste spíš pekárna nebo cukrárna? Co převažuje?

Spíše jsme zaměřeni na klasickou českou cukrařinu. Pekařské výrobky, chleba a bagety, které prodáváme, odebíráme z Jablonce nad Nisou. Jediné naše pečivo jsou nedělní pivní rohlíky a rajčatový chleba, jelikož v neděli jablonecká pekárna nezaváží. 

Máte tedy otevřeno 7 dní v týdnu?

Ano, každý den od 8 do 18:00 hodin.

Na kolik hodin chodíte, abyste to všechno stihly napéct?

Už je nás hodně. V kuchyni mám pět cukrářek, vepředu u pultu taky tak, takže se nějak prostřídáme a chodíme většinou ve třech nebo ve dvou.

Jak vám pomáhá cukrářská pec DeliMaster?

Hodně. Pec tady jede pořád. Bez ní bychom nic neupekly. Využíváme ji úplně na všechno. Děláme v ní cheesecaky, což je spíše metoda vaření, používáme ji na kynutí i na pečení. Děláme v ní i trhané maso, které tady připravujeme na chleby.

Jakou funkci nebo vlastnost oceňujete nejvíce?

Klasické pečení. Skvělé je, že se dá péct s párou. A co také velice oceňuji, je funkce samočištění. 

Využíváte přednastavené programy nebo si vytváříte vlastní?

Oboje. Zjistily jsme, že třeba program na makronky a croissanty je skvělý tím, že je prvně napaří. Než jsme to zjistily, tak jsme je dávaly péct na 180 stupňů, ale teď jsou úplně jiné. Na plundrové těsto také používáme přednastavený program a je to úplně o něčem jiném než v klasické troubě. 

Doporučila byste DeliMaster do dalších provozů?

Jednoznačně ano. Teď tady mám novou cukrářku, která pracovala ve velkých provozech a dělala s konkurenčními pecemi. Retigo DeliMaster je prý úplný Rolls Royce. I já jsem v minulosti pracovala s konkurenčními pecemi, ale Retigo je více přehledné a intuitivní.

 

Denisa Hořáková Neprašová,

spolumajitelka a šéf cukrářka