Retigo s.r.o.

Fine Food Academy

Místo realizace: Lesní kolonie 265, 373 82 Včelná-Boršov nad Vltavou
Rok realizace: 2025
Země: Česká republika
Typ provozu: Ostatní
WWW realizace: Fine Food Academy

V roce 2026 oslaví českobudějovická škola vaření Fine Food Academy již desetileté výročí. Původní myšlenku zaměření na čistě laickou veřejnost zakladatel, majitel a šéfkuchař Honza Krob postupně rozvinul v promyšlený koncept kurzů pro profesionální kuchaře. V současné době pořádá kurzy jak pro kuchaře amatéry, tak ty, kteří se tím živí. Mezi lektory se objevuje Honza Horký, dlouholetý kapitán české kuchařské reprezentace, Zdeněk Křížek, Honza Punčochář, Emanuel Ridi nebo cukrář Pepa Maršálek. Účastníci kurzů využívají v nově zrekonstruované školící kuchyni také tři konvektomaty Retigo Blue Vision v elegantní černé barvě.

 

Jaký je koncept či filozofie vašeho projektu?

Chceme lidem nabídnout kurzy vaření v příjemném prostředí a s moderními technologiemi.

Kdo je vaše cílová skupina? Jsou to amatérští kuchaři, laici, nebo profesionálové, kteří se tady mohou zdokonalit?

Na začátku to bylo zaměřené vyloženě na laickou veřejnost, ale postupem času se to mění. Začínají k nám chodit profíci víc a víc. To byl i jeden z důvodů, proč jsme zrekonstruovali a zprofesionalizovali studio. Předtím tu byla, řekněme, více domácí kuchyně, aby se tu lidé cítili dobře, ale protože nás stále více navštěvují profesionální kuchaři, byl tady jistý tlak na nové profesionální technologie, například i konvektomaty. 

Jsou tedy stále vaše kurzy určené i pro laiky?

Prakticky všechny veřejně vypsané kurzy jsou určeny pro laiky. Ale my teď děláme i školení přímo pro restaurace a kuchaře.

Jak dlouho tady máte konvektomaty Retigo?

Od rekonstrukce, takže asi rok. 

Jak jste s nimi spokojený?

Velice. Provozů máme více než jen školu vaření, a tam jsme Retigo už používali. Na základě zkušeností jsme znovu sáhli po této značce.

Jakou vlastnost nebo funkci oceňujete nejvíce?

Spolehlivost. To je pro mě klíčové. Funguje, jak má. Nenechá nás ve štychu. 

Využíváte přednastavené programy nebo si je nastavujete sami?

Jak kde. V našem restauračním provozu, v Kantýně, využíváme i přednastavené. Máme tam i další příslušenství jako je smoker, hodně často udíme, vaříme sous vide přes noc a tak dále. Ale tady na kurzech si nastavujeme vlastní. 

Doporučil byste Retigo do dalších provozů, ať už tedy do restaurace nebo pro účely školy vaření?

Stoprocentně. Tím, že ho sám hojně využívám, doporučuji ho svým známým. Jak jsem říkal, využíváme i smoker, máme také holdomat či cukrářskou pec DeliMaster. Máme velikosti od malých až po velké a do zrekonstruovaného školícího prostoru jsme si nechali dodat černé.

 

Honza Krob

Majitel a šéf kuchař