Retigo s.r.o.

Čtyři výjimečné kapitoly v Levitate

1. března odpoledne ještě uklízeli, aby večer mohli otevřít prvním hostům. Jen 28 dnů měl Christian Chu, jeden z našich prvních ambasadorů, spolumajitel a šéfkuchař pražské zážitkové restaurace Levitate, na rekonstrukci nového prostoru, bývalého klubu Techtle mechtle, aby vypadal přesně podle jeho představ.


Sklepní prostor na Vinohradské třídě je značně členitý, a právě to se Christian rozhodl využít. Rozdělil ho na čtyři kapitoly a v nich návštěvníkům zprostředkuje různé zážitky, které mohou vnímat všemi smysly. „Hned na začátku, kdy host přijde, zazvoní a personál mu přijde otevřít, se ocitne v japonské zahradě a dostane shot vývaru. Jedná se o první seznámení s prostorem,“ popisuje Christian a dodává, že je zde zakomponovaná filozofie pěti elementů z Číny. 

Poté jde přes šatnu dolů do sklepení, kde začíná druhá kapitola. Tady je situovaný i private dinning room, určený pro soukromou skupinu od 5 lidí, jehož dominantou je obraz vycházející z kubismu a stejně designově laděné obklady. 

„Hrozně rád koukám na sklo a porcelán a jejich krásu chci ukázat i hostům. Takže v rámci druhé kapitoly si návštěvníci sami vyberou talíř, sklenici, hůlky, ubrousky, do nichž jim budeme menu servírovat,“ prozradil Christian. Od všeho je tady pouze po jednom kusu, takže vlastní sestava je vždy originál. Prostor v úzké chodbičce doplňuje šachový koutek.

Dále se posouváme do útulného lounge, kde se hosté pohodlně usadí do křesel, jež jsou taktéž po jednom kusu, přesto spolu citlivě ladí, a dopřejí si šampaňské nebo aperitiv. 

V hlavním prostoru restaurace s velkým barem a otevřenou kuchyní sloužící k dokončení některých chodů se návštěvník ocitá ve třetí kapitole. Velkoformátové obrazy současných umělců, přírodní dekorace, intimní osvětlení a dostatek prostoru pro soukromí se spolu snoubí ve velice příjemný zážitek, který doplňuje několik chodů originálního degustačního menu seversko-asijské kuchyně, inspirovaného uměním a přírodou.

„Tohle je studio. Mám tady svou kuchyň a v rámci degustace se jedná o čtvrtou kapitolu. Je to menší replika mého obýváků. Návštěvník by si měl připadat, jako bych ho pozval k sobě domů,“ ukazuje Christian prostor, který se nachází o patro výše, byť stále ve sklepení. Je to místo pro povídání si, vydechnutí, které nabízí pohodlné sezení a zdobí ho další umělecká díla. Návštěvníci by tu měli strávit 20 až 30 minut, ale někdy tu rozjímají i 2 hodiny.

Do detailu laděné menu pomáhá připravit i náš konvektomat B 611, který je každodenním nepostradatelným pomocníkem. Jídlo, které skvěle voní a vypadá, a ještě lépe chutná, je jednou z jeho předností. Christian dále oceňuje ulehčení pro kuchaře, úsporu času i práce. Nechte se inspirovat výjimečným konceptem restaurace, a když budete chtít oblažit své smysly, návštěvu Levitate můžeme jen doporučit.